Recompte d’aus aquàtiques hivernants a Menorca 2024

Com cada començament d’any, la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) està preparant ja els censos d’aus aquàtiques hivernants a Menorca, amb la col·laboració de la Agencia de Reserva de Biosfera de Menorca. En aquesta ocasió les dates triades son el divendres 12 de gener capvespre pel cens de dormidors d’Ardeids i el dissabte 13 de gener matí pel cens d’aus aquàtiques.

Què és i en que consisteix el cens d’aquàtiques?
El cens d’aus aquàtiques s’emmarca dins el programa internacional de censos (IWC, International Waterbird Census) que coordina l’organització Wetlands International a nivell global des de 1967. A Menorca des de fa més d’una dècada és la SOM l’encarregada de coordinar-lo. Aquest consisteix en comptabilitzar totes les aus aquàtiques (ànecs, fotges, agrons, soterins, corb marins, limícoles…) de les zones humides més importants la geografia insular (Albufera des Grau, Prat de Son Bou, Son Saura del Sud, Salines de La Concepció, Basses de Lluriac…). El cens, que es fa al matí, comença a la mateixa hora a totes les localitats, i ornitòlegs i voluntaris repartits en grups dediquen el temps necessari a comptar totes les aus de la seva respectiva zona humida mitjançant l’observació des de punts d’observació o fent petits recorreguts a peu.

Què és i en que consisteix el cens de dormidors d’ardèids?
El cens de dormidors d’ardèids és una iniciativa de les diferents entitats ornitològiques de les Balears (el GOB a Mallorca, el Gen a Eivissa, el GOB Formentera i la SOM a Menorca) que va començar de forma coordinada l’any 2007. En l’actualitat, a Menorca, es censen un total de 15 localitats. Aquest cens es fa al capvespre de forma simultània a totes les localitats, unes hores abans de la posta del sol. Des de un punt estratègic, els
ornitòlegs i voluntaris repartits en grups es dediquen a comptar totes les aus que arriben al dormidor per passar la nit.

Qui i com pot participar?
Hi poden participar totes les persones que tinguin ganes de passar una bona estona observant aus a Menorca, amb experiència o no. És tan fàcil com enviar un correu al coordinador del censos Javi Méndez (xabiermendez@hotmail.com), manifestant la vostre voluntat de participar a un o als dos censos, deixant-nos telèfon de contacte i email. El coordinador dels censos es posarà en contacte amb vosaltres i vos inclourà al
grup d’una zona propera al vostre poble. Els grups sempre contaran amb ornitòlegs de l’entitat i telescopis. Cada persona haurà de dur, si té, els seus propis prismàtics.

Ja sabeu, si vos agraden les aus i la natura i voleu ajudar a la Societat Ornitològica de Menorca als censos d’aus aquàtiques a l’hivern, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

BON CENS A TOTHOM!!!

Comparteix:

Feu un comentari

Informació sobre Protecció de Dades Personales - MenorcaSOM.org informa que les dades de caràcter personal que proporciones amb aquest formulari seran tractats per Societat Ornitològica de Menorca com a responsable del lloc web; Finalitat: Gestionar els comentaris del blog; Legitimació: Consentiment de l'interessat; Destinataris: les teves dades es desen en els servidors de l'empresa d'allotjament web Webempresa – Veure la política de privadesa de Webempresa; Drets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a informacio.som@menorcasom.org; Per a més informació consulta la informació legal del lloc web.

Altres notícies