PRESENTACIÓ DE L’“ATLES DELS OCELLS DE MENORCA A L’HIVERN 2007-2011”

Conferència i sortida de camp divendres 22 i dissabte 23 de gener

Amb aquesta darrera xerrada a dins del cicle de conferències que la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) ha portat a terme aquesta tardor/hivern amb el suport del departament de medi ambient de l’ajuntament de Maó i en col·laboració amb l’Institut Menorquí d’Estudis, volem presentar el que ha estat fins ara el treball més ambiciós de l’entitat: L’Atles dels Ocells de Menorca a l’Hivern 2007-2011.

De vegades els ornitòlegs i naturalistes hem deixat de banda l’estudi del període hivernal i hem destinat els nostres esforços a l’època migratòria i al període reproductor. Sense saber què els passa als ocells a l’hivern és impossible conèixer bé l’estat de les seves poblacions. A la darrera dècada, aquesta tendència ha baratat en el món de l’ornitologia. Moltes entitats a nivell nacional i internacional s’han adonat d’aquesta mancança, fet que ha donat pas a l’aparició d’un bon grapat d’atles que fan referència a aquest període de l’any com ara l’“Atles dels Ocells de Catalunya a l’Hivern 2006-2009” de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), l’“Atlas de las Aves en invierno en España 2007-2010” de la Sociedad Española de Ornitologia (SEO) o el “Bird Atlas 2007-2011” de la British Trust for Ornithology (BTO) que fa referència tant al període hivernal com al de cria.

L’any 2007 va començar a forjar-se el que seria l’Atles dels ocells de Menorca a l’hivern. Durant quatre anys (2007-2011), un grapat d’ornitòlegs i aficionats a les aus de l’illa van posar-se les botes i l’impermeable i van prospectar tots els seus racons: barrancs, boscos, terres de conreu, zones humides…, per aconseguir recopilar tota la informació necessària sobre les aus en aquesta època. Tota aquesta feina i esforç va fer que a finals de l’any 2012, l’Atles dels ocells de Menorca a l’hivern veiés a la fi la llum. Això va ser possible gràcies a tots els voluntaris que van participar en les feines de camp i al suport rebut per part de l’Agència Reserva de Biosfera de la Conselleria de Medi Ambient del Consell Insular de Menorca.

Amb aquesta darrera xerrada que tindrà lloc el proper divendres 22 de gener a la Sala d’Actes de Ca’n Victori (Institut Menorquí d’Estudis, Camí des Castell 28– Maó), la SOM vol presentar a la societat menorquina L’Atles dels Ocells de Menorca a l’Hivern 2007-2011, explicar com es va fer, quins resultats han sortit i on i com es pot consultar. A més, aquesta conferència es complementarà amb una sortida als camins de sa Boval i es Puntarró el dissabte 23 de gener on podrem observar alguns dels ocells típics a l’hivern a Menorca. La trobada està prevista a l’aparcament del Poliesportiu de Maó a les 9:00 hores.

Comparteix:

Feu un comentari

Altres notícies