Ocells

347 Pru col

Xalambrí de muntanya

Prunella collaris

Cat:Cercavores. Cast:Acentor alpino. Eusk:Mendi-tuntun. Gal:Azulenta alpina. Port:Ferreirinha-alpina. Ang:Alpine Accentor. Fr:Accenteur alpin. Al:Alpenbraunelle. It:Sordone

És més gran i robust que el xalambrí, amb una franja fosca distintiva a les cobertores alars i els flancs de color vermell fosc amb llistes clares. Presenta la base del bec groga. En vol mostra el color blanc de les puntes de les plomes de la coa i les ales. Per criar prefereix ambients rocosos d’alta muntanya, a partir dels 1.800 metres i fins a més de 5.000. Es distribueix de manera localitzada als massissos muntanyosos, des de la península Ibèrica i l’Atles nord-africà fins a les muntanyes del Japó. A l’hivern baixa d’altitud i realitza moviments dispersius, buscant zones rocalloses de clima més suau, inclús propers a la costa. A Menorca es pot veure, gairebé cada hivern, a dalt dels cims més alts de l’illa, com ara el Toro i Santa Àgueda o a les àrees de penyals costaners com Punta Nati o Cavalleria. Estatus: Hivernant escàs.