Ocells

274 Tyt alb NEW

Òliba

Tyto alba

Cat:Òliba. Cast:Lechuza común. Eusk:Hontza zuri. Gal:Curuxa común. Port:Coruja-das-torres. Ang:Barn Owl. Fr:Chouette effraye. Al:Schleiereule. It:Barbagianni

Rapinyaire nocturn, és inconfusible pel color blanc de les seves parts inferiors i pels tons daurats amb taques grises del dors. Té un distintiu disc facial blanc en forma de cor. Distribuïda per tot el món, la subespècie nominal es limita a l’oest i sud d’Europa i al nord d’Àfrica. De caràcter sedentari, habita zones obertes on poder caçar, principalment espais agrícoles, tant de secà com de regadiu. La seva dieta es basa, entre d’altres, en petits rosegadors i es converteix així en autèntica controladora de les poblacions d’aquests animals. Per criar ocupa forats adequats que troba a rocams marins o de l’interior, arbres morts i, també, construccions humanes tranquil·les com ara cases de camp abandonades o habitades, runes, campanars, etc. A Menorca podem sentir els seus inconfusibles crits nocturns a tot el territori. Aparentment la població de Menorca és abundant i es troba en bon estat de conservació. Estatus: Sedentari moderat.