Ocells

433 Mus str NEW3

Menjamosques

Muscicapa striata

Cat:Papamosques gris. Cast:Papamoscas gris. Eusk:Euli-txori gris. Gal:Papamoscas cincento. Port:Papa-moscas-cinzento. Ang:Spotted Flycatcher. Fr:Gobe-mouches gris. Al:Grauschnäpper. It:Grauschnäpper

Ocell solitari, de complexió delicada i plomatge gris uniforme, el defineix la seva positura dreta, el cap relativament gran i el capell i el pit llistats. La subespècie balear és més pàl·lida i té l’ala més petita. Durant l’època reproductora es distribueix àmpliament per tot Europa i el nord del Magreb, estenent-se fins al centre del continent asiàtic. A l’hivern es desplaça a l’Àfrica equatorial i austral. Aquesta espècie esta lligada a masses forestals esclarissades on la podrem veure fàcilment perseguint i caçant insectes al vol utilitzant un posader ben visible com a atalaia. Els pinars amb clarianes són l’hàbitat preferit de l’espècie a Menorca, però el trobarem fins i tot dins urbanitzacions i a parcs i jardins dels nuclis urbans. Estatus: Estival i migrant moderat.

Les últimes revisions taxonòmiques per aquesta espècie, accepten tres subespècies:

  • Muscicapa striata striata - Població reproductora al continent europeu.
  • Muscicapa striata tyrrhenica - Còrsega, Sardenya, costa oest d'Itàlia i sud de la Provença francesa.
  • Muscicapa striata balearica - Reproductor exclusivament a les Illes Balears.

Diferenciar aquestes subespècies a camp pot resultar molt complicat, tot i que balearica presenta generalment tonalitats més pàl·lides al cap, parts inferiors molt blanques (amb estriat absent o poc definit) així com el dors de color marró més clar que els altres taxons.