Ocells

435 A Fic hyp

Menjamosques negre

Ficedula hypoleuca

Cat:Mastegatatxes. Cast:Papamoscas cerrojillo. Eusk:Euli-txori beltz. Gal:Papamoscas negro. Port:Papa-moscas-preto. Ang:European Pied Flycatcher. Fr:Gobe-mouches noir. Al:Trauerschnäper. It:Balia nera

Més petit que el menjamosques i de comportament similar, el diferenciarem fàcilment pel seu plomatge que combina el blanc i el negre amb un patró molt distintiu, especialment en els mascles. A Europa és exclusivament estival i es distribueix a la part central i septentrional del continent fins al centre de Sibèria ocupant boscos caducifolis madurs on li és fàcil trobar forats per fer-hi el niu. A la península Ibèrica, França i el nord del Magrib cria de manera més localitzada. A l’hivern l’espècie es desplaça a l’Àfrica subsahariana. A Menorca només el podem observar durant els passos migratoris, especialment als límits i clarianes dels boscos i a zones amb arbres dispersos. Estatus: Migrant moderat.