Ocells

115 Fal sub NEW3

Falconet

Falco subbuteo

Cat:Falcó mustatxut. Cast:Alcotán. Eusk:Zuhaitz-belatz. Gal:Falcón pequeno. Port:Falcão tagarote. Ang:Hobby. Fr:Faucon hobereau. Al:Baumfalke. It:Lodolaio

És un falcó migrador de mida mitjana, més corpulent que el xòric i més petit que el falcó pelegrí. En vol destaquen les ales llargues i punxegudes i la coa curta, amb una silueta que recorda una vinjola. Aturat, presenta el pit marcadament llistat, cul i 'calçons' vermells i la punta de les ales sobrepassant lleugerament la coa. El disseny facial és semblant al del falcó pelegrí però amb la bigotera menys desenvolupada. Captura les preses en vol, principalment insectes i ocells. Per criar utilitza bosquets associats a terrenys oberts des del nord d’Àfrica i Europa fins a l’est d’Àsia i Japó. Hiverna bàsicament al sud d’Àfrica i l’Índia. L'any 2003 es va poder comprovar la cria esporàdica d’aquesta espècie a un pinar amb cultius intercalats a Ciutadella i, des d’aleshores, no se n'ha pogut tornar a demostrar la nidificació. Estatus: Migrant escàs. Cria accidental l'any 2003.