Ocells

011 Cal dio NEW4

Baldritja grossa

Calonectris diomedea

Cat:Baldriga cendrosa. Cast:Pardela cenicienta. Eusk:Gabai arre. Gal:Pardela cincenta. Port:Pardela-de-bico-amarelo. Ang:Corys Shearwater. Fr:Puffin cendré. Al:Gelbschnabel-Sturmtaucher. It:Berta maggiore

Au marina de tendència pelàgica, grossa i robusta, amb el dors gris bru, el desota blanc pur i el bec llarg i de color groc pàl·lid. Es pot observar fàcilment al mar, amb el seu vol fort i elegant, alternant curtes i pesades sèries d’aleteig amb planejos a ran d’aigua, amb les ales lleugerament arquejades cap endavant. Amb mala mar realitza arcs més alts i profunds seguint les ones. La majoria d'exemplars passa el període no reproductor a l'Atlàntic i no toquen terra durant tot l'hivern. Nidifica gregàriament i fan la posta dins de cavitats de les roques. A Menorca trobam les colònies més impotants de les Balears i la podem observar des del cap de Favàritx o punta Nati, on sovint s'hi formen basses (grups formats per nombrosos individus) a última hora del dia. Catalogada en perill d’extinció, les seves actuals amenaces són la mortalitat per arts de pesca, la depredació dels polls per part d’espècies animals introduïdes i el deteriorament del seu hàbitat. Estatus: Estival abundant. Espècie inclosa com a Vulnerable al Catàleg Balear d'Espècies Amenaçades.