Ocells

107 Per api NEW2

Aligot vesper

Pernis apivorus

Cat:Aligot vesper. Cast:Halcón abejero. Eusk:Zapelatz liztorjale. Gal:Miñato abelleiro. Port:Falcaõ-abelheiro. Ang:Honey buzzard. Fr:Bondrée apivore. Al:Wespenbussard. It:Falco pechiaiolo

Au rapinyaire de mida mitjana que presenta un plomatge molt variable. En general té el dors bru i el ventre blanquinós i pigallat, mentre que la coa és visiblement barrada i el cap de color gris. Se l’identifica per la seva silueta de vol distintiva, amb el cap petit i el coll esvelt. Difícilment se'l veu posat. Cria a boscos humits amb espais oberts, principalment de muntanya mitjana, des d’Europa occidental fins a l’Àsia central, i hiverna al sud del continent africà. Com el seu nom indica, la seva dieta es basa sobretot en vespes. Són famoses les grans concentracions d’aligots vespers durant els passos migratoris, especialment a l’estret de Gibraltar i del Bòsfor. A Menorca només es veu en migració i especialment durant el pas de finals de primavera, a vegades en grups. Estatus: Migrant moderat.