NOVES AUS REPRODUCTORES A MENORCA AL SEGLE XXI

Si vols conèixer l’estat actual de l’avifauna menorquina, no et perdis la conferència Noves aus reproductores a Menorca al segle XXI, divendres dia 13 de novembre, a les 20 h, a la seu de l’IME, C/ camí des Castell de Maó, i la sortida a s’albufera des Grau el dissabte 14 a les 9h.

En tan sols dinou anys, el temps que va des de l’any 1997 fins a l’actualitat (2015), la població d’aus nidificants a l’illa de Menorca s’ha vist incrementada en disset noves espècies. Tot un luxe per a l’illa i els amants de la natura, més encara si tenim en compte que cap de les espècies que ja criaven anteriorment ha deixat de fer-ho o s’ha vist afectada per les que han arribat més tard.

D’entre aquestes disset noves espècies, onze pertanyen al que coneixem com a espècies d’àmbit aquàtic. Segurament la que més crida l’atenció és el rabassot menut Aythya nyroca, una espècie considerada en perill d’extinció a l’Estat espanyol on tan sols crien algunes parelles. Dins d’aquest grup també hi trobem el gall faver Porphyrio porphyrio, l’esplugabou Bubulcus ibis, l’àneda blanca Tadorna tadorna, el rabassot Aythya ferina, l’ànec de bec vermell Netta rufina, l’àneda griseta Anas strepera, el soterí gros Podiceps cristatus, el suís Ixobrychus minutus, l’agró roig Ardea purpurea o la recentment trobada arpella d’aigua Circus aeroginosus.

La resta d’espècies són d’allò més variat: un rapinyaire nocturn com el mussol reial Asio otus, una de ben coneguda com la tórtora turca Streptopelia decaocto o d’altres més desconeguts com l’estornell negre Sturnus unicolor o el busqueret de garriga Sylvia cantillans.

El divendres 13 de novembre podrem conèixer molt més d’aquests canvis en l’estatus de moltes de les nostres aus de la mà de l’ornitòleg de la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) Xavi Méndez, qui ens farà una presentació de totes aquestes noves aus nidificants a l’illa i ens introduirà a l’estat actual de l’avifauna menorquina. Serà l’hora de conèixer el parer dels ornitòlegs menorquins sobre el motiu d’aquest augment d’espècies en un període de temps tan curt així com altres aspectes ben interessants.

L’acte tindrà lloc a la seu del Institut Menorquí d’Estudis (IME) i s’emmarca en el programa de conferències que la SOM i el Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Maó, amb la col•laboració de l’IME, han organitzat per a aquesta tardor.

La conferencia es complimentarà amb una sortida el dissabte 14 al matí a s’albufera des Grau, on podrem veure algunes d’aquestes noves espècies reproductores. La trobada serà a les 9h al centre d’informació Rodriguez Femenies, al Parc Natural.

Comparteix:

Feu un comentari

Altres notícies