INVITACIÓ A PARTICIPAR A LA CAMPANYA D’ANELLAMENT DE L’ILLA DE L’AIRE PRIMAVERA 2017

Com ja ve sent habitual en els darrers anys, la SOM (Societat Ornitològica de Menorca) organitza una campanya d’anellament durant la migració primaveral, emmarcada al projecte internacional Piccole Isole. El lloc on es durà a terme serà, com sempre l’illa de l’Aire , una estació que està operativa a la primavera des de l’any 1993. Les dates de la campanya seran des del 27 de març fins al 15 de maig.

Aquesta campanya comptarà amb la presència d’un anellador expert, que és el responsable de l’estació, dels anellaments i en resum de tota la feina que es desenvolupa al voltant d’aquesta campanya.

Com s’ha vingut fent des de l’inici del projecte la SOM ofereix la possibilitat de participar com a voluntari en aquestes campanyes. La presència d’anelladors, auxiliars i anelladors en formació és bàsica per a poder dur a terme aquest projecte (2-3 voluntaris simultàniament com a màxim). La manca de finançament els darrers anys fa que no es pugui oferir la manutenció gratuïta ni tampoc els trasllats a l’illot. En concret TOTS els participants (anelladors locals i col·laboradors) hauran de pagar 10 € diaris per poder fer front a les despeses de manutenció i trasllats a l’illot (també els desplaçaments per terra des de l’aeroport per exemple), encara que el tema econòmic no ha de ser un problema i ho podem parlar (estades molt llargues o altres situacions especials). D’altra banda també estarà oberta la possibilitat de fer donatius per la campanya amb l’objectiu de cobrir imprevistos.

És interessant aprofitar els trasllats previstos que seran normalment un dia per setmana. Concretament aquest anys 2017 els dies que està previst hi hagi trasllat són els següents: 26 de març, 3, 9, 17, 23 d’abril i 1, 7 i 15 de maig. Aquest trasllats son orientatius perquè poden canviar per causes meteorològiques. Es important ajustar-se al màxim o preveure un o dos dies més en el cas de que us traslladeu des de fora de Menorca.

A l’illa solem “viure” en una petita caseta que ens deixa autoritat portuària, allà és on fem tota la feina, dormir, cuinar, etc. (no s’entra i es surt a diari de l’illa, vivim allà). De moment no hi ha WC ni dutxes, però l’illa és prou gran per tenir intimitat. Tenim una petita placa solar i bateries que ens permeten tenir llum i carregar un telèfon mòbil però poca cosa més.Necessitaríeu dur el bàsic, sac de dormir, llanterna frontal, calçat adient per caminar damunt roques, etc. Tot el material d’anellament i de cuina ja es a la caseta, no heu de portar res de plats, gots,…També s’ha de destacar que la SOM no te cap tipus d’assegurança contractada pel que cada participant es fa responsable de qualsevol accident que pugui tenir a la seva estada o trasllat.

Durant el període 1995-2016 s’han anellat un total de 68.856 ocells de 114 espècies diferents i la darrera primavera de 2016 es van anellar 2791 ocells de 60 espècies (un poc per davall de la mitjana anual). Es habitual capturar espècies rares com Sylvia curruca, Ficedula albicollis, o altres no tant rares però que s’anellen amb números prou interessants (Hippolais icterina, Phylloscopus sibilatrix, Emberiza hortulana,…), així com també dies de captures molt abundants (s’han arribat a capturar més de 600 ocells en una sola jornada).També podeu veure alguna memòria de resultats en la nostra WEB io al bloc de la campanya: https://illadelaire.wordpress.com/

També són interessants les poblacions d’altres espècies que nidifiquen a l’illot, especialment aus marines. Durant la campanya aprofitem per fer un seguiment de les mateixes. Podeu fer-vos una idea del que és l’illa clicant el següent enllaç un video fet durant l’estada d’un col·laborador: http://www.youtube.com/watch?v=vSG5Z PB-9ts&feature=youtu.be.

El calendari per apuntar-se ja està obert i les dates s’aniran reservant a mesura que arribin les vostres sol·licituds. Podeu demanar més informació o aclariments al telèfon 649 86 86 95 (Santi Catchot) i respondre en un correu electrònic a scatchot@gmail.com indicant clarament que enteneu i accepteu les condicions exposades en aquesta invitació i les expectatives que teniu previstes aconseguir.

Rebeu una salutació cordial

Santi Catchot

Comparteix:

Feu un comentari

Altres notícies