Ocells

488 Pas dom NEW5 copy

Pardal

Passer domesticus

Cat:Pardal comú. Cast:Gorrión común. Eusk:Etxe txolarre. Gal:Pardal común. Port:Pardal-ladrão. Ang:House Sparrow. Fr:Moineau domestique. Al:Haussperling. It:Passera europea

El mascle té la gorja negre, el capell gris, galtes blanquinoses i una franja marró vermellós que des dels ulls li arriba a la nuca. El pit i el carpó són grisosos i la femella és de colors més indefinits. És un ocell fortament lligat a l’home, d’àmplia distribució a Europa, Àsia i nord d’Àfrica i introduït a moltes altres zones del món. Acostuma a nidificar en petites colònies fent els nius a forats i escletxes de tota mena de construccions humanes i més rarament als arbres. A Menorca cria també a cavitats dels penyals dels barrancs interiors, als penya-segats marins i inclús a alguns illots. A l’hivern s’agrupa i forma dormidors nombrosos als arbres dels nuclis urbans o propers a les cases de camp. Estatus: Sedentari abundant.