Ocells

102 Cir pyg NEW4

Arpella cendrosa

Circus pygargus

Cat:Esparver cendrós. Cast:Aguilucho cenizo. Eusk:Mirotz urdin. Gal:Tartaraña cicenta. Port:Águia-caçadeira. Ang:Montagu?s Harrier. Fr:Busard cendré. Al:Wiesenweihe. It:Albanella minore

Semblant a l’arpella d’albufera, el mascle és gris cendra amb les puntes de les ales negres i el carpó blanc. La femella té el plomatge del pit pigallat i, al dors, marró més homogeni. Els diferencien les ales més estretes i, en el cas dels mascles, una franja negra a sobre les ales i dues a sota. Espècie paleàrtica, nidifica a zones obertes amb vegetació alta i densa, des de Sibèria fins al nord d’Àfrica. Hiverna a l’Àfrica subsahariana i a l’Índia. A la península Ibérica, i degut a la transformació de les estepes en conreus i a la dessecació de zones humides, bona part de les parelles nidifiquen a camps de cereals. Aquesta adaptació i la intensificació i mecanització de l’agricultura l’ha portada a ser catalogada com a Vulnerable dins el Libro rojo de las aves de España. A Menorca la podem veure durant els passos migratoris, volant a baixa alçada, especialment als espais oberts de les zones humides. Estatus: Migrant escàs.