LA CONSERVACIÓ DE LA TÓRTORA, UN REPTE PER A EUROPA

Gerard Bota, responsable del Grup de Biologia de la Conservació del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), participarà en el 2n Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana amb una xerrada sobre la conservació d’aquesta espècie, que enguany, i per primera vegada, no es podrà caçar a Menorca.

Parlar de la tórtora (Streptopelia turtur) és parlar del parrupeig tan característic del seu cant en els dies d’estiu. També és, per a molts i encara avui, parlar de caça. Aquesta espècie que es reprodueix en zones que combinen l’agricultura extensiva i els matollars, les pastures i el bosc, ha estat, tradicionalment, una espècie cinegètica important. En les darreres dècades, però, a l’igual que moltes altres espècies d’ambients agrícoles, s’ha constatat que es troba en una marcada regressió en tota la seva ruta migratòria de l’oest del Mediterrani. La intensificació de l’agricultura i la pèrdua d’hàbitats oberts en són les principals causes, i la caça és un factor que n’agreuja encara més la seva delicada situació. Cal recordar que l’espècie hiverna a l’Àfrica subsahariana i es reprodueix per tota Europa, i que a l’Estat espanyol hi ha el 50% de la població reproductora del continent. En aquesta ruta migratòria que la porta cap al Sahel, cada any se’n cacen més d’un milió d’exemplars només en els països europeus, una xifra molt per sobre del que l’espècie pot suportar. Si a la caça excessiva hi afegim la intensificació agrícola i la pèrdua d’hàbitats oberts, el resultat és que avui es troba més amenaçada que mai. Garantir la seva conservació s’ha convertit en un repte a escala europea. En aquest context, no és casualitat que aquesta temporada 2020-2021 sigui la primera que el Consell Insular ha prohibit la caça de la tórtora a Menorca.

lluisculleretortera2

Foto: Lluís Culleré

El Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana (COTPC), que se celebrarà al Llatzeret de Maó del 10 al 12 d’octubre, ha volgut contribuir a difondre la feina que s’està fent per afrontar aquest repte i ha convidat Gerard Bota Cabau, responsable del Grup de Biologia de la Conservació del CTFC, a fer-se càrrec d’una de les xerrades plenàries. L’equip del CTFC centra una part important de la seva recerca en l’estudi de les interaccions entre l’agricultura i les aus de conreu, sobretot en zones estepàries, per identificar els principals requeriments ecològics de les espècies d’aus i la seva relació amb les pràctiques agrícoles. Un dels objectius és transferir els criteris de la biologia de la conservació a totes les parts implicades en la gestió del territori i a les accions de planificació i disseny de les mesures de conservació de la biodiversitat.

En el cas concret de la tórtora, el CTFC treballa conjuntament amb l’Institut d’Investigació en Recursos Cinegètics del CSIC, a Ciudad Real, per generar un coneixement que contribueixi a combatre les amenaces que l’assetgen. Una part d’aquest projecte està explicada en aquest vídeo:

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=7fR3SL7Id-k&t=929s[/youtube]

En la xerrada que oferirà al congrés, Bota parlarà, entre altres, d’aspectes poc coneguts de la seva migració i selecció d’hàbitat gràcies al marcatge d’exemplars amb emissors GPS, dels resultats aconseguits sobre els seus paràmetres reproductors i de la sostenibilitat de la pressió cinegètica. Són, totes elles, qüestions clau per a la seva gestió i conservació, però alhora força desconegudes en les poblacions del sud d’Europa.

El COTPC compta, en aquesta segona edició, amb el suport de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca i amb el patrocini de l’Ajuntament de Maó i de la Fundació per a la Preservació de Menorca, a més de la col·laboració d’una quinzena d’entitats científiques i de divulgació. Per inscriure-s’hi, cal visitar el web www.cotpc.org, on també hi trobareu la informació sobre la resta de xerrades plenàries ja confirmades.

Comparteix:

Feu un comentari

Altres notícies