ESTUDI DEL MENJAMOSQUES GRIS A MENORCA

El menjamosques gris, conegut també com a Papamoscas mediterráneo (en castellà), Mediterranean flycatcher (en anglès) o amb el seu nom llatí Muscicapa tyrrhenica balearica és un petit ocell de poc més de 12 gr que passa l’hivern a l’Àfrica i l’estiu a les Illes Balears, Còrsega, Sardenya i la costa Italiana de la Toscana.

Es tracta d’un petit ocell que s’alimenta de petits insectes i que és un habitant comú dels nostres boscos i molt especialment dels espais urbans on troba aliment i refugi. De fet, els parcs i grans jardins de les ciutats són zones on assoleix una elevada densitat de població. El seu vol és molt àgil i caça contínuament,especialment a l‘estiu quan ha d’alimentar 3-4 pollets insaciables. Com a altres espècies migradores intenta criar al mateix lloc cada any i encara que normalment ho fa en arbres, en ocasions fa el niu en elements urbans com fanals. Des de fa pocs any se’l considera una espècie diferent del menjamosques gris Muscicapa striata, que s’estén per tot Euràsia. Els ocells de les illes Balears estan clarament diferenciats morfològicament, en el cant i en alguns aspectes del comportament reproductor dels ocells corsos i italians, però així i tot encara conserven lligams genètics amb ells. D’aquí el nom de Muscicapa tyrrhenica balearica, una subespècie de la nominal Muscicapa tyrrhenica. Poca cosa es coneix sobre molts aspectes d’aquesta nova espècie i els seus costums migratoris en concret. Per esbrinar com i on migren exactament aquest ocells, el Dr. Frederic Jiguet del Museu d’Història Natural de París va començar a marcar amb petits geolocalitzadors els ocells de Còrsega l’any 2017 i l’any 2019 també a Menorca. Aquests petits aparells han de ser recuperats de nou a l’estació següent per descarregar la valuosa informació del seu viatge, indicant no només on han passat l’hivern sinó també quina estratègia migradora van emprar per creuar el Sàhara. Per tant, el primer objectiu del projecte és localitzar de nou l’ocell que porta el geolocalizador per poder capturar-lo i obtenir la informació. També s’aprofita la seva captura per prendre dades biomètriques, fotografies, una petita ploma per l’anàlisi genètica i altres informacions d’interès científic. Aquest any 2020 s’estan marcant de nou ocells amb geolocalitzador en un projecte més ampli perquè diferents equips estan capturant aquests ocells a Finlàndia, França, Sèrbia, Còrsega i Menorca simultàniament. Les feines de camp a Menorca estan coordinades per Santi Catchot (membre de la SOM) i ja s’han recapturat geolocalitzadors de l’any 2019, el que permetrà saber per primera vegada informació de com es desenvolupa la migració i on passen l’hivern els nostres menjamosques baleàrics.

Les feines de camp aquest any 2020 es desenvolupen as Freginal, Parc Rubió i Tudurí, Parc de ses Vinyes, Plaça Eivissa, Sínia Costabella i horts de Sant Joan. La Societat Ornitològica de Menorca (SOM) voldria agrair l’Ajuntament de Maó i molt especialment a l’àrea de Medi Ambient, Educació, Policia local i a na Gemma Garceso del Parc Rubio i Tudurí la seva col·laboració en la utilització dels espais públics de la ciutat. També a la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern Balear per la concessió dels permisos pertinents, i a particulars que ens han deixat entrar a jardins privats per capturar els ocells, una feina a vegades complexa que requereix moltes hores i paciència.

Comparteix:

Feu un comentari

Altres notícies