Censos d’aus aquàtiques hivernants 13 i 15 de gener 2023

Com cada any per aquestes dates, la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) esta preparant ja els censos d’aus aquàtiques hivernants a Menorca, amb la col·laboració de la Agencia de Reserva de Biosfera de Menorca. En aquesta ocasió les dates triades son el divendres 13 de gener capvespre pel cens de dormidors d’Ardeids i el diumenge 15 de gener matí pel cens d’aus aquàtiques.

– Què és i en que consisteix el cens d’aquàtiques?

El cens d’aus aquàtiques s’emmarca dins el programa internacional de censos (IWC, International Waterbird Census) que coordina l’organització Wetlands International a nivell global des de 1967. A Menorca des de fa prop de deus dècades és la SOM l’encarregada de coordinar-lo. Aquest consisteix en comptabilitzar totes les aus aquàtiques (ànecs, fotges, agrons, soterins, corb marins, limícoles…) de les zones humides més importants la geografia insular (Albufera des Grau, Prat de Son Bou, Son Saura del Sud, Salines de La Concepció, Basses de Lluriac…). El cens, que es fa al matí, comença a la mateixa hora a totes les localitats, i ornitòlegs i voluntaris repartits en grups dediquen el temps necessari a comptar totes les aus de la seva respectiva zona humida mitjançant l’observació des de punts d’observació o fent petits recorreguts a peu.

– Què és i en que consisteix el cens de dormidors d’ardèids?

El cens de dormidors d’ardèids és una iniciativa de les diferents entitats ornitològiques de les Balears (el GOB a Mallorca, el Gen a Eivissa, el GOB Formentera i la SOM a Menorca) que va començar de forma coordinada l’any 2007. En l’actualitat, a Menorca, es censen un total de 18 localitats. Aquest cens es fa al capvespre de forma simultània a totes les localitats, unes hores abans de la posta del sol. Des de un punt estratègic, els ornitòlegs i voluntaris repartits en grups es dediquen a comptar totes les aus que arriben al dormidor per passar la nit.

– Qui i com pot participar?

Hi poden participar totes les persones que tinguin ganes de passar una bona estona observant aus a Menorca, amb experiència o no. És tan fàcil com enviar un correu al coordinador del censos Javi Méndez  (xabiermendez@hotmail.com), manifestant la vostre voluntat de participar a un o als dos censos, deixant-nos telèfon de contacte i email. El coordinador dels censos es posarà en contacte amb vosaltres i vos inclourà al grup d’una zona propera al vostre poble. Els grups sempre contaran amb ornitòlegs de l’entitat i telescopis. Cada persona haurà de dur, si té, els seus propis prismàtics.

En acabar el cens d’aus aquàtiques s’ha organitzat un dinar de germanor amb tots els participants i simpatitzants de l’entitat on podrem conèixer de primera ma com ha anat el cens a totes les localitats i passar una bona estona tots junt. Aquest any la trobada serà a “Sa Posada del Toro”, a Es Mercadal. Tothom que es vulgui a puntar o saber el preu i/o menú del dinar ho pot fer a traves del correu electrònic:  informacio.som@menorcasom.org

Ja sabeu, si vos agraden les aus i la natura i voleu ajudar a la Societat Ornitològica de Menorca als censos d’aus aquàtiques a l’hivern, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

BON CENS A TOTHOM!!!

Comparteix:

Feu un comentari

Informació sobre Protecció de Dades Personales - MenorcaSOM.org informa que les dades de caràcter personal que proporciones amb aquest formulari seran tractats per Societat Ornitològica de Menorca com a responsable del lloc web; Finalitat: Gestionar els comentaris del blog; Legitimació: Consentiment de l'interessat; Destinataris: les teves dades es desen en els servidors de l'empresa d'allotjament web Webempresa – Veure la política de privadesa de Webempresa; Drets: pots accedir, rectificar, limitar o suprimir totes les teves dades a informacio.som@menorcasom.org; Per a més informació consulta la informació legal del lloc web.

Altres notícies