Ocells

112 Fal tin NEW2

Falco tinnunculus

Xòric

Falco tinnunculus

Cat:Xoriguer comú. Cast:Cernícalo vulgar. Eusk:Belatz gorri. Gal:Lagarteiro común. Port:Peneireiro-de-dorso-malhado. Ang:Kestrel. Fr:Faucon crécerelle. Al:Turmfalke. It:Gheppio

Aquest petit rapinyaire coallarg i d’ales punxegudes està distribuit àmpliament per Àsia, Àfrica i Europa. El mascle el diferenciam pel seu cap i coa grisos i el dors més vermellós i menys pigallat que la femella. És fàcil d’observar preferentment a espais oberts, posat a qualsevol punt elevat o suspès a l’aire, fent l’aleta, buscant algún ratolí o llagost. és una espècie sedentaria i abundant a l’illa, on pot criar tant a penyals marins o de l’interior, a vegades aprofitant nius vells de corb, o a forats i escletxes de construccions humanes. Puntualment cria en petites colònies. A l’hivern, la població insular rep reforços d’exemplars del nord d’Europa. Estatus: Sedentari, migrant i hivernant moderat.