Ocells

009 Pod cri NEW4

Soterí gros

Podiceps cristatus

Cat:Cabussó emplomallat. Cast:Somormujo lavanco. Eusk:Murgil handi. Gal:Mergullón cristado. Port:Mergulhão-de-crista. Ang:Great Crested Grebe. Fr:Grèbe huppé. Al:Haubentaucher. It:Svasso maggiore

És el més gran dels soterins, elegant, amb el coll llarg i el bec en forma de daga. A l’estiu és inconfusible pels seus plomalls al cap, que a l’hivern desapareixen. Aleshores destaca per la part anterior del coll blanca i un capell negre al cap. Vola amb el cos molt allargat i amb un batec d’ales ràpid. Es distribueix des d’Europa occidental fins a l’Àsia central. Tot i que part de les poblacions són sedentàries, a l’hivern el gruix de la població europea es desplaça cap a la costa mediterrània, al sud d’Àsia, Austràlia i també Sudàfrica. Nidifica a llacs, embassaments i llacunes litorals, d’aigua dolça o salobre, amb bona cobertura vegetal. A l’hivern també se'l pot veure a badies marines arredossades. A Menorca el trobem regularment com a reproductor, principalment a s’Albufera des Grau on es comprova la nidificació de l'espècie per primera vegada l'any 2010 a Santa Madrona. Estatus: Sedentari i hivernant escàs.