Ocells

261 Cuc can

Cucui

Cuculus canorus

Cat:Cucut. Cast:Cuco. Eusk:Kuku. Gal:Cuco vulgar. Port:Cuco-canoro. Ang:Common Cuckoo. Fr:Coucou gris. Al:Kuckuck. It:Cuculo

Aquesta és una espècie insectivora de mida i silueta semblant a la d’un petit repinyaire, que té la coa llarga i les ales punxegudes. El plomatge del dors, el pit i el cap és de color gris cendra, contrastat amb el barrat blanc i negre de la zona ventral. El bec presenta una lleugera curvatura. La seva detecció és fàcil pel seu característic cant, el qual li dóna nom. Au migradora, hiverna a l’Àfrica i l’Àsia tropicals i a l’època de nidificació es distribueix per gairebé tot el continent euroasiàtic i el Magrib. Aquesta espècie té la peculiaritat parasitària de posar els ous a nius d’altres ocells per a que els pares "adoptius" l’alimentin. A Menorca, parasita principalment el rossinyol i el buscaret de capell. Ocupa una àmplia gamma d’hàbitats forestals on troba la base de la seva dieta que són, principalment, erugues peludes, com per exemple la processionària del pi o l’eruga de l’alzina. Tot i que es reprodueix localitzadament a Menorca, el podem observar o escoltar sobretot durant els períodes migratoris. Estatus: Estival escàs i migrant moderat.